Založ si blog

14. kľúč: Vzťah má takú hodnotu, akú mu dáte

Hlbší zmysel v partnerstve je práve to jediné, čo vzťah poháňa a pomáha mu prekonávať rôzne úskalia. Hlbší zmysel je tým motorom, energia ktorého sa nikdy nevyčerpá – partnerov púta k sebe a aj v kritických chvíľach ich necháva naplnených láskou. Bez hlbšieho zmyslu zostáva každé manželstvo, každý vzťah – povrchným vzťahom.

Hlbší zmysel je v každom vzťahu, len ho treba objaviť – zistiť, kvôli čomu váš vzťah existuje a prečo by mal existovať aj naďalej. Bez pravého zmyslu nie je dôvod na jeho pokračovanie  – nemáte motor, ktorý by mu dodával potrebnú energiu. Chýba hnacia sila. Pýtajte sa a hľadajte odpovede.

key to my heart– Prečo je váš partner s vami?

– Na akú úroveň mu môžete pomôcť dostať sa?

– Čo ho posilňuje?

– V akom smere môže po vašom boku vyrásť?

– Čo by ste s nikým iným neprežili?

– Prečo by mal váš vzťah pokračovať?

Ak si myslíte, že hlbší zmysel vášho partnerstva je v tom, aby ste si uľahčili život, mali sex alebo uspokojili iné potreby, potom vlastne vzťahu neprisudzujete žiadnu ozajstnú hodnotu, ktorá by ho urobila jedinečným a pevným. Akonáhle už nie sú potreby napĺňané v dostatočnej miere, potom musí vzťah získať novú hodnotu, nový zmysel alebo sa rozpadne. Načo by ste zostávali spolu, keď to aj tak nemá význam. Väčšina rozchodov sa v podstate vôbec nedeje z nedostatku vášne a potešenia, ale preto, že vzťahu chýba hlbší zmysel.

Vzťah má takú hodnotu, akú mu dáte

To, čo očakávate od vzťahu, predurčuje aj jeho koniec. Pokiaľ má vzťah prinášať do vášho života iba humor, vtip a zábavu, potom bude trvať dovtedy, kým budete vtipní a zábavní, kým budete smiech a vtip dostávať a rozdávať.

Každý vzťah je v skutočnosti omnoho viac, ako si na začiatku dokážete predstaviť. Obom partnerom otvára netušené šance. Ponúka príležitosť uvedomiť si všetky pozitívne vlastnosti a uplatniť ich. Vďaka mnohým z tých, ktoré doposiaľ driemali ukryté niekde vo vašom vnútri, môžete vytvoriť láskyplný a hlboký vzťah. Spoľahlivosť, vernosť, pravdivosť, ochrana, veľkorysosť, dobrota – už pre vás nebudú iba prázdne frázy, ale prežívané prítomné okamihy. Vzťah dáva človeku možnosť vidieť seba samého v celej svojej veľkosti. Ak je vnútorne silný, ak partneri zvládli svoje vnútorné boje, potom je všetko pripravené na zdolávanie akýchkoľvek prekážok.

Ľudia, ktorí vynakladajú svoje sily pre druhých, sú milovaní. Tí, ktorí sa starajú iba o seba sú možno obdivovaní, ale nikdy nie milovaní.

Aký je hlbší zmysel vášho vzťahu? Pre aký vyšší cieľ ste sa stretli?

Obrázok: Creative Commons License photo credit: fRandi-Shooters

www.abc-mysleni.cz

Tag:

Harmonická výživa

23.04.2012

„Nie sú múdri tí čo vedia, ale tí, ktorí to, čo vedia, aj urobia.“ V mladosti väčšine z nás ani nenapadne, aby sme si všímali čo sa s naším organizmom deje. Žijeme na plné obrátky bez regenerácie. Keď príde prvý zdravotný problém ideme k svojmu lekárovi, ten nám predpíše liek a problém sa čiastočne vyrieši. Lepšie povedané zmetie pod koberec, pretože [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (2. časť)

23.04.2012

„Fascinuje ma, že si ľudia plánujú svoje dovolenky dôkladnejšie ako svoje životy. Asi preto, že je lepšie utiecť, ako niečo zmeniť.“ (Jim Rohn) Jestvuje spôsob, ako zbohatnúť podľa istých zákonov. Dokáže to každý, kto sa zákony naučí a bude sa nimi riadiť. Mať majetok je výsledkom toho, že robíme určité veci určitým spôsobom. Byť bohatým nie je [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (1. časť)

23.04.2012

Informácie sú čerpané z knihy Jistou cestou k bohatství, ktorej autorom je Wallace D. Wattles (Čintámani, 2007). Je to malá pragmatická knižočka – praktický návod. Je určená pre všetkých, ktorí majú nesmiernu potrebu peňazí, chcú najskôr zbohatnúť a až potom filozovať. Je určená tým, ktorí chcú výsledky. Viete, že vaše myšlienky majú veľký vplyv na [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

desana

Každý z nás potrebuje čas od času objať, či povzbudiť pohladením alebo slovom. Verím, že si v mojich článkoch nájdete presne to, čo budete práve potrebovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 14814x
Priemerná čítanosť článkov: 1347x

Autor blogu

Archív