Založ si blog

5. kľúč: Naučte sa prijímať!

„Veľkosť človeka sa ukáže v tom, ako veľmi dokáže pripustiť, že je tiež malý.“

Schopnosť dávať je oveľa jednoduchšia – dáva nám pocit dôležitosti, povznáša nás. Radi informujeme o tom, čo všetko vieme, čo poznáme. Ukazujeme, čím disponujeme. Dávame rady, poúčame. Ak však chceme vo vzťahu vytvoriť harmóniu, potom sa musíme naučiť prijímať. Musíme dať partnerovi šancu, aby aj on mohol prejaviť svoj talent, svoje znalosti, svoju výnimočnosť.

Ak vo vzťahu nevytvoríte priestor prijímaniu, staviate partnera do nepríjemnej pozície a on sa bude cítiť nedôležitý a bude mať pocit, že ho potrebujete iba na to, aby ste si dokázali, akí ste vy sami dokonalí.

Antique Style KeyUmenie prijímať je jednou z najťažších, ale aj najdôležitejších schopností, ktoré by si partneri mali osvojiť, pokiaľ chcú žiť v šťastnom a harmonickom vzťahu. Dať svojmu partnerovi najavo ako veľmi si vážite jeho názory, znalosti a rady, je nesmierne krásnym ocenením jeho prínosu do vzťahu.

Skôr, či neskôr sa takémuto spôsobu komunikovania musíte naučiť, inak vzťah stroskotá.

O šťastnom a harmonickom vzťahu vypovedá práve to, či sú partneri ochotní učiť sa jeden od druhého, či sú ochotní prijímať skúsenosti a vymieňať si informácie. Neochota jednať takýmto spôsobom, vypovedá o pocite menejcennosti. Ak má totiž človek pocit, že nie je dosť dobrý, že je v istom zmysle menejcenný, potom sa tento pocit snaží zamaskovať tým, že predstiera svoju dôležitosť, vychvaľuje sa tým, že niečo vie. V skutočnosti si zatarasil cestu k novým informáciám a skúsenostiam, ustrnul na mieste.

Ak však človek dokáže svojmu partnerovi vytvoriť priestor, aby aj on mohol dávať, aby sa cítil potrebný a dôležitý vo vzťahu, potom sám ukáže, aký je veľký.

V harmonickom vzťahu partneri spolu komunikujú, poznajú jeden druhého, vedia o svojich silných, ale aj slabých stránkach. Zaobchádzajú s nimi citlivo a s láskou. V rozhovoroch prekračujú isté hranice a vchádzajú do vnútorného sveta toho druhého.

Ak dovolíte partnerovi, aby mohol dávať, stane sa to, že vás prevedie vašimi strachmi a neistými miestami, ktoré pozná vďaka pravidelným návštevám vášho vnútorného JA počas hlbokých rozhovorov. Vtedy sa medzi vami vytvorí vzájomná blízkosť, ale hlavne ROVNOCENNOSŤ. Vtedy môže váš partner využiť svoje silné stránky a vy zase vďaka tým svojim, podporíte jeho. Vzťah sa stane silným. Zvnútra, ale aj zvonku. Rastie dôvera a rozpúšťajú sa rôzne stiesňujúce pocity.

Váš partner prináša do vzťahu veľa nového, preto je rozumné tento potenciál nepremrhať. Chcite spoznať jeho svet. Naučte sa prijímať!

Nechajte partnera, nech vás učí. Pozná vaše slabé miesta. Je na vašej strane. Miluje vás!

Obrázok: Creative Commons License photo credit: Stars*Go*Blu

www.abc-mysleni.cz

Harmonická výživa

23.04.2012

„Nie sú múdri tí čo vedia, ale tí, ktorí to, čo vedia, aj urobia.“ V mladosti väčšine z nás ani nenapadne, aby sme si všímali čo sa s naším organizmom deje. Žijeme na plné obrátky bez regenerácie. Keď príde prvý zdravotný problém ideme k svojmu lekárovi, ten nám predpíše liek a problém sa čiastočne vyrieši. Lepšie povedané zmetie pod koberec, pretože [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (2. časť)

23.04.2012

„Fascinuje ma, že si ľudia plánujú svoje dovolenky dôkladnejšie ako svoje životy. Asi preto, že je lepšie utiecť, ako niečo zmeniť.“ (Jim Rohn) Jestvuje spôsob, ako zbohatnúť podľa istých zákonov. Dokáže to každý, kto sa zákony naučí a bude sa nimi riadiť. Mať majetok je výsledkom toho, že robíme určité veci určitým spôsobom. Byť bohatým nie je [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (1. časť)

23.04.2012

Informácie sú čerpané z knihy Jistou cestou k bohatství, ktorej autorom je Wallace D. Wattles (Čintámani, 2007). Je to malá pragmatická knižočka – praktický návod. Je určená pre všetkých, ktorí majú nesmiernu potrebu peňazí, chcú najskôr zbohatnúť a až potom filozovať. Je určená tým, ktorí chcú výsledky. Viete, že vaše myšlienky majú veľký vplyv na [...]

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Ján Herák

Bývalého poslanca Heráka obžalovali zo znásilnenia a sexuálneho zneužívania

23.04.2024 16:58

Ján Herák viackrát vo svojich vyjadreniach zdôraznil, že je nevinný.

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

desana

Každý z nás potrebuje čas od času objať, či povzbudiť pohladením alebo slovom. Verím, že si v mojich článkoch nájdete presne to, čo budete práve potrebovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 14857x
Priemerná čítanosť článkov: 1351x

Autor blogu

Archív