Založ si blog

3. kľúč: Napíšte si zoznam svojich želaní!

Aké sú vaše predstavy o šťastnom vzťahu? Urobte si zoznam charakteristík vzťahu po akom túžite, čo od neho očakávate, čo do neho chcete vniesť. Ak vo vzťahu už žijete, pripíšte ešte, čo sa vám na ňom páči, čo vám dáva, čím vás obohacuje. Váš zoznam by mal obsahovať stĺpce s nadpismi:

  • čo od vzťahu očakávate (aké sú vaše želania a predstavy o šťastnom vzťahu)
  • čo do vzťahu chcete vniesť (alebo už vnášate)
  • čo vám skutočne dáva váš súčasný vzťah (ak žijete vo vzťahu)

Key 2Zdá sa vám táto úloha jednoduchá? Tak si vezmite papier a pero, sadnite si na tiché miesto a píšte! Verte mi, nie je to také ľahké ako sa na prvý pohľad zdá. My ľudia totiž dokážeme o všeličom premietať a rozmýšľať, ale keď to máme dať na papier v konkrétnej podobe, to už je zložitejšie. A to nehovorím o splnení toho, o čom premýšľame. Všetko sa však dá zmeniť. Stačí sa posadiť a písať. Nemusíte sa kontrolovať, ani na nič hrať. Je to váš zoznam. Vaše želania a vy ho nemusíte nikomu ukazovať. Píšte! Doprajte si dostatok času. Neriešte, že je zoznam taký alebo onaký. V nasledujúcich dňoch ho možno zmeníte, prehodnotíte – podľa toho, ako sa budú ujasňovať vaše predstavy o vzťahu po akom túžite.

Do prvého stĺpca napíšte všetky predstavy o skvelom vzťahu. Ako by mal vyzerať? Ako sa správate k partnerovi? Ako sa chcete cítiť? Napíšte všetko, čo vám zíde na um. Všetko je splniteľné, inak by vás to nenapadlo.

Druhý stĺpec veľmi úzko súvisí s prvým. To, čo my očakávame od partnera, by sme mali aj sami vedieť darovať. Nemôžeme predsa od partnera čakať vernosť, pokiaľ ju my sami nevieme ponúknuť. To by od nás bolo, mierne povedané, pokrytecké a smiešne. Pokiaľ žijeme vo vzťahu, potom je v našom zozname veľmi dôležitý ďalší stĺpec. A to – čo mi skutočne dáva súčasný vzťah.

Je skutočne taký, po akom túžim? Dostávam to, po čom naozaj túžim? Možno dostávate niečo iné, ale veľmi dôležité. Porozmýšľajte nad tým. Možno vo vašom vzťahu existuje viac vecí, ktoré váš vzťah stmeľujú, ako tých, čo ho rozdeľujú. Je dosť možné, že ste si to doposiaľ nevšimli, pretože ste sa zamerali skôr na tie negatívne stránky vzťahu ako na pozitívne. Stáva sa, že ak sa objaví nezrovnalosť, hoci aj bezvýznamná, my sa na ňu príliš upriamime a ona postupne naberá na význame a zrazu zatieni aj tých ďalších minimálne desať skvelých vecí, ktoré si nevšímame.

Človek by sa mal totiž upriamovať práve na tie kvality, ktoré dávajú vzťahu silu a vďaka tomu sa potom stane to, že na tieto pozitívne stránky sa začnú nabaľovať ďalšie a ďalšie. Vďaka takémuto postoju to podstatné v našom vzťahu narastie a zosilnie. Ak sa vám zdá, že váš vzťah v súčasnej dobe nezodpovedá vašim predstavám, potom si musíte uvedomiť dôležitú vec: „Váš partner je vaším zrkadlovým odrazom.“ Nevešajte hlavu! Všetko sa dá, keď sa chce! Čokoľvek však túžite zmeniť, vždy musíte začať u seba!

Každá situácia, v ktorej sa nachádzame je pre nás poučením a je presne taká, akú potrebujeme práve v tej chvíli. Či sa nám to páči alebo nie. Máme presne taký vzťah, akého sme schopní a  aký pre svoj vývoj potrebujeme. Je to skúsenosť, ktorú potrebujeme, aby sme mohli rásť.

Vašou úlohou je zistiť, prečo v tomto zdanlivo nešťastnom vzťahu zotrvávate. Pomôže vám v tom kolónka „čo mi skutočne dáva súčasný vzťah“. Môže totiž existovať veľa dôvodov – dobrých dôvodov, prečo stále v tomto vzťahu ste. Niekedy stačí zmeniť uhol pohľadu a zamerať sa novým smerom a pokladať si správne otázky. Jednou z najdôležitejších otázok je – „Aký je hlbší zmysel môjho súčasného vzťahu?“; „Čomu sa mám naučiť?“ Odpoveď určite príde. A bude skutočným obohatením. Verte, mi! I keď sa vám možno na začiatku nebude vôbec páčiť. Zapamätajte si, že už iba to, že ste si začali klásť otázky, je významný krok vpred. Odpovede prídu z vášho vnútra, tak ako aj otázky. Buďte trpezliví a načúvajte si.

„Tvoj partner bude tvojím súperom iba vtedy, ak z neho súpera urobíš.“

Lepšie je brať partnera ako dôverníka, než ako súpera. Je možné, že si dokonca vyhotovíte zoznam želaní spoločne a tým, že budete pracovať s myšlienkami ako by mohlo vyzerať spokojné partnerstvo, čo je pekné v spokojnom vzťahu, čo robí partnerov šťastnými, budete si do svojho vzťahu priťahovať viac a viac skvelých a šťastných situácií. Urobiť si zo svojho partnera spojenca je výhodné – zbližuje to.

Či už hľadáte nový vzťah alebo túžite urobiť lepším ten súčasný, vždy je všetko na vás. Vždy musíte začínať od seba. Vždy musíte myslieť na to, že všetko vo vašom živote má význam, všetko vás má poučiť a posunúť bližšie k vašim cieľom. Kamkoľvek kráčate, vždy beriete so sebou seba samého.

Obrázok: Creative Commons License photo credit: ~Brenda-Starr~

www.abc-mysleni.cz

Harmonická výživa

23.04.2012

„Nie sú múdri tí čo vedia, ale tí, ktorí to, čo vedia, aj urobia.“ V mladosti väčšine z nás ani nenapadne, aby sme si všímali čo sa s naším organizmom deje. Žijeme na plné obrátky bez regenerácie. Keď príde prvý zdravotný problém ideme k svojmu lekárovi, ten nám predpíše liek a problém sa čiastočne vyrieši. Lepšie povedané zmetie pod koberec, pretože [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (2. časť)

23.04.2012

„Fascinuje ma, že si ľudia plánujú svoje dovolenky dôkladnejšie ako svoje životy. Asi preto, že je lepšie utiecť, ako niečo zmeniť.“ (Jim Rohn) Jestvuje spôsob, ako zbohatnúť podľa istých zákonov. Dokáže to každý, kto sa zákony naučí a bude sa nimi riadiť. Mať majetok je výsledkom toho, že robíme určité veci určitým spôsobom. Byť bohatým nie je [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (1. časť)

23.04.2012

Informácie sú čerpané z knihy Jistou cestou k bohatství, ktorej autorom je Wallace D. Wattles (Čintámani, 2007). Je to malá pragmatická knižočka – praktický návod. Je určená pre všetkých, ktorí majú nesmiernu potrebu peňazí, chcú najskôr zbohatnúť a až potom filozovať. Je určená tým, ktorí chcú výsledky. Viete, že vaše myšlienky majú veľký vplyv na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

desana

Každý z nás potrebuje čas od času objať, či povzbudiť pohladením alebo slovom. Verím, že si v mojich článkoch nájdete presne to, čo budete práve potrebovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 14862x
Priemerná čítanosť článkov: 1351x

Autor blogu

Archív