Založ si blog

21 kľúčov pre vytvorenie šťastného vzťahu (úvod+ 1. kľúč)

Nemusíte svojho partnera hľadať, ale musíte byť pripravení, aby mohol prísť.

„Vzťah sa neustále vyvíja. Deň za dňom. Týždeň za týždňom. Ak chceš, tak aj po celý život. Dnešok je na to tiež vhodný.“ (Pierre Franckh)

My všetci máme jednu a tú istú túžbu – žiť v šťastí a láske. Máme v podstate rovnaké želanie – nájsť si partnera, ktorý bude stáť po našom boku. takého, ktorý nás bude milovať s našimi silnými aj slabými stránkami. Takého, ktorý myslí podobne ako my – partnera, ktorý nám zodpovedá. To všetko nemusí byť iba sen. To všetko môže byť skutočnosť. Stačí sa pre to iba rozhodnúť.

:: I'll keep you locked in my heart forever ::

Smutnou skutočnosťou je, že ak sa aj niekto taký objaví v našom živote, tak si ho buď nevšimneme alebo žijeme s iným partnerom a teda nie sme voľní pre svojho pravého partnera. Mnoho ľudí prežíva v nefunkčnom vzťahu iba preto, že vlastne sami seba presvedčili, že si nič lepšie nezaslúžia a teda ani neočakávajú, že by do ich života mohol vstúpiť partner, ktorý by s nimi plával na rovnakých vlnách.

Poznanie, že sme si svoju veľkú šancu premárnili alebo nevšimli, v nás môže zanechať hlbokú citovú ranu. Chcieť žiť vo vzťahu plnom lásky je vecou rozhodnutia. Začnite sa teda rozhodovať.

Existuje 21 kľúčov, ktoré vám pomôžu pri vytváraní šťastného vzťahu.

1. kľúč: Osloboďte sa od minulosti.

Spoľahlivým prostriedkom, ako zmariť každú šancu na nový vzťah, je citová väzba s bývalým partnerom. Môžeme sa stokrát domnievať, že žijeme v naplnenom vzťahu, ale pokiaľ sme sa neoslobodili od vzťahu minulého, pokiaľ sme neprerušili všetky väzby, nie sme pre nový vzťah voľní. Ak so sebou všade vláčime bývalých partnerov, vnášame ich do nového vzťahu, potom zaťažujeme súčasného partnera a dávame vlastne najavo, že na nový vzťah nie sme pripravení.

Za neschopnosťou odpútať sa od minulosti je strach. Ak sme predtým vo vzťahu niečo znamenali a uchovávame si v mysli niektoré momenty dôležitosti alebo sme si jednoducho zvykli na istú zónu komfortu, prípadne to bolo v niektorej oblasti lepšie ako teraz, potom stále nosíme so sebou bremeno. Žijeme v neustálom porovnávaní: tu to bolo vtipnejšie, tam zase zmyselnejšie, romantickejšie, vtedy sme mali viac peňazí a podobne. Prirodzene, že náš partner sa tomu nemôže vyrovnať, pretože každý človek je jedinečný a teda s druhým neporovnateľný. Ak mu však dáme šancu, dokáže do nášho života vniesť jedinečnosť jemu vlastnú. Preto je veľmi dôležité prejsť pred novým vzťahom „detoxikáciou“, aby sme do neho vstúpili zbavení akéhokoľvek balastu, ktorý by mohol negatívne tento vzťah ovplyvňovať.

„Zbaviť sa pút minulosti, znamená úplne sa oslobodiť.“

Ak ste pripravení, na zbavenie sa minulosti, tak poďme na to. Nie je to príjemná činnosť a rozum vám bude hádzať pod nohy polená, pretože vo všeobecnosti platí, že ak sa jedná o zmeny, hoc aj pozitívne, rozum rebeluje a veci zosmiešňuje.

Minulosť už pre vás nemá žiadnu hodnotu. Nepatrí do vašej súčasnosti. Je preč. Doprajte si precítiť pocit uvoľnenia počas zbavovania sa myšlienok a pocitov, ktoré vás viazali s predchádzajúcim vzťahom. Až teraz ste si možno uvedomili, ako veľmi ste boli pripútaní k minulosti. Voľný priestor, ktorý vďaka tomu vznikol, zaplňte novými zážitkami a skúsenosťami s novým partnerom. Nahraďte minulosť prítomnosťou.

Možno si poviete, či sa z bývalých partnerstiev nemôžu vyvinúť priateľstvá? Môžu. Ale nie hneď. Nie teraz, keď budujete základy nového vzťahu. Môžu vzniknúť vtedy, keď bude váš nový vzťah upevnený, naplnený láskou a vy budete od tých predchádzajúcich emocionálne oslobodení.

Ale kedy sme emocionálne oslobodení, ako to spoznáme? Táto situácia nastane vo chvíli, keď nám bude úplne ľahostajné, že naše miesto zaujal niekto iný a my, pri pomyslení na to, nepocítime žiadnu emóciu. Ani pozitívnu, ani negatívnu.

Oslobodiť sa od minulosti nie je otázka jedného dňa. Niekedy to trvá dlhší čas, ale každopádne to treba urobiť. Nie kvôli druhým. Kvôli sebe!

Možno nastane situácia, kedy vy ste sa emocionálne oslobodili, ale váš expartner nie. Možno bude neustále dúfať, že váš nový vzťah nie je naplňujúci, že váš terajší partner má veľa chýb. Vo svojej rezervovanosti bude neustále vyhľadávať kontakt s vami a sledovať tým iba jeden cieľ – zničiť váš terajší vzťah. Bude sa vám snažiť podsunúť pocit, že rozchod bola pre vás bolestná strata a vo vašom živote už žiaden hlboký láskyplný vzťah nevznikne.

Preto si stanovte hranice! Žijete v novom vzťahu a stredobodom vášho záujmu je váš súčasný partner. Váš vzťah má šancu vtedy, keď si vybudujete nové veci spoločne. Keď spoločne napíšete váš nový spoločný príbeh. Len tak sa ocitnete v nezaťaženom, šťastnom vzťahu, ktorý je oslobodený od minulosti.

Obrázok: Creative Commons License photo credit: » Zitona «

www.abc-mysleni.cz

Harmonická výživa

23.04.2012

„Nie sú múdri tí čo vedia, ale tí, ktorí to, čo vedia, aj urobia.“ V mladosti väčšine z nás ani nenapadne, aby sme si všímali čo sa s naším organizmom deje. Žijeme na plné obrátky bez regenerácie. Keď príde prvý zdravotný problém ideme k svojmu lekárovi, ten nám predpíše liek a problém sa čiastočne vyrieši. Lepšie povedané zmetie pod koberec, pretože [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (2. časť)

23.04.2012

„Fascinuje ma, že si ľudia plánujú svoje dovolenky dôkladnejšie ako svoje životy. Asi preto, že je lepšie utiecť, ako niečo zmeniť.“ (Jim Rohn) Jestvuje spôsob, ako zbohatnúť podľa istých zákonov. Dokáže to každý, kto sa zákony naučí a bude sa nimi riadiť. Mať majetok je výsledkom toho, že robíme určité veci určitým spôsobom. Byť bohatým nie je [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (1. časť)

23.04.2012

Informácie sú čerpané z knihy Jistou cestou k bohatství, ktorej autorom je Wallace D. Wattles (Čintámani, 2007). Je to malá pragmatická knižočka – praktický návod. Je určená pre všetkých, ktorí majú nesmiernu potrebu peňazí, chcú najskôr zbohatnúť a až potom filozovať. Je určená tým, ktorí chcú výsledky. Viete, že vaše myšlienky majú veľký vplyv na [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

desana

Každý z nás potrebuje čas od času objať, či povzbudiť pohladením alebo slovom. Verím, že si v mojich článkoch nájdete presne to, čo budete práve potrebovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 14843x
Priemerná čítanosť článkov: 1349x

Autor blogu

Archív