Založ si blog

2. kľúč: Kto je ten pravý / tá pravá?

„Pre väčšinu z nás je hľadanie partnera ako tápanie v tme. Je to zábavné, pokiaľ sa nerozsvieti.“ (Ron Smothermon)

Väčšina z nás túži po partnerovi na celý život, je však veľmi zvláštne, že ho hľadáme spôsobom, akoby mal byť iba na chvíľu. Hľadáme na telesnej rovine, pritom veľmi dobre vieme, že to na dlhodobý vzťah nestačí. A samozrejme ani nefunguje. myslíme si, že nám pri hľadaní partnera pomôže sex, ale tak to nie je. Pre dlhodobý vzťah sú potrebné iné hodnoty. Stáva sa, že želanie žiť vo dvojici je také silné, že prehliadame to, čo je dôležité a potom sa čudujeme, že sme tam, kde predtým, len bohatší o ďalší bolestný zážitok.

Key

Neuvedomujeme si, že nás iba zaslepil pocit šťastia, že sme konečne našli to, čo nám doteraz chýbalo. Možno nám lichotilo, že sme pre niekoho znova atraktívni, možno sme sa nechali príliš dlho unášať na vlnách slasti a sústredili sme sa práve na tú opojnú chvíľku, na ten krátky okamih slasti. A možno sme si naozaj mysleli, že sex na hľadanie partnera postačí.

Je pravda že sex je zábavný a vo vzťahu dôležitý. treba však vedieť, že napomáha až pri partnerskej väzbe. Pri sexe vzniká hlbšia väzba, ktorá z muža a ženy vytvára pár.

Ženy počas orgazmu vylučujú hormón oxytocín, ktorý slúži ako „lepidlo vzťahu“. Tento hormón pôsobí na ženskú psychiku a pripútava ju k mužovi. Či chcú alebo nie, stávajú sa párom. Preto prv ako pôjdete s niekým do postele, zistite, čo vlastne chcete; splynúť v jednotu alebo si iba poskytovať rozkoš?

Sex pri výbere partnera nepomáha. Inak by naším partnerom bol po celý život človek, ktorý nás najlepšie uspokojí, ale zo života vieme, že tomu tak nie je. Ak teda chceme opustiť kolobeh sklamaní, možno by bolo najlepšie dopriať si dostatok času.

Neznamená to, že si nebudeme potenciálneho budúceho partnera všímať, ale naopak, budeme sa ho snažiť spoznávať, tráviť s ním čo najviac času, aby sme zistili ako sa správa v rôznych životných situáciách.

Čo máme ešte spoločné? Máme rovnaký názor na intimitu? Na vernosť v partnerskom vzťahu? Myslíme a cítime podobne? Aké má ten druhý želania? Ako zaobchádza so svojimi citmi? Vie druhému načúvať? Aké sú jeho tienisté stránky? Naučím sa s nimi narábať?

Keď človek nemá pocit, že sa jedná o jeho „duševného partnera“, mal by od neho dať ruky preč. Inak sa vzťah skôr, či neskôr rozpadne alebo sa v ňom budú obaja trápiť.

„Byť v posteli s nesprávnym partnerom je emočne drahá záležitosť.“

Partner po našom boku môže byť vynikajúci človek, ale pokiaľ sa k sebe nehodíme, bude to pre nás oboch peklo. V skutočnosti si budeme jeden druhému brániť, aby sme sa mohli stretnúť so svojím „duševným partnerom“. S tým, ktorý je pre nás ten pravý.

Obrázok: Creative Commons License photo credit: Kerekes János Csongor

www.abc-mysleni.cz

Harmonická výživa

23.04.2012

„Nie sú múdri tí čo vedia, ale tí, ktorí to, čo vedia, aj urobia.“ V mladosti väčšine z nás ani nenapadne, aby sme si všímali čo sa s naším organizmom deje. Žijeme na plné obrátky bez regenerácie. Keď príde prvý zdravotný problém ideme k svojmu lekárovi, ten nám predpíše liek a problém sa čiastočne vyrieši. Lepšie povedané zmetie pod koberec, pretože [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (2. časť)

23.04.2012

„Fascinuje ma, že si ľudia plánujú svoje dovolenky dôkladnejšie ako svoje životy. Asi preto, že je lepšie utiecť, ako niečo zmeniť.“ (Jim Rohn) Jestvuje spôsob, ako zbohatnúť podľa istých zákonov. Dokáže to každý, kto sa zákony naučí a bude sa nimi riadiť. Mať majetok je výsledkom toho, že robíme určité veci určitým spôsobom. Byť bohatým nie je [...]

Istou cestou k bohatstvu – Môžete robiť, čokoľvek chcete, môžete mať všetko, čo chcete (1. časť)

23.04.2012

Informácie sú čerpané z knihy Jistou cestou k bohatství, ktorej autorom je Wallace D. Wattles (Čintámani, 2007). Je to malá pragmatická knižočka – praktický návod. Je určená pre všetkých, ktorí majú nesmiernu potrebu peňazí, chcú najskôr zbohatnúť a až potom filozovať. Je určená tým, ktorí chcú výsledky. Viete, že vaše myšlienky majú veľký vplyv na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

desana

Každý z nás potrebuje čas od času objať, či povzbudiť pohladením alebo slovom. Verím, že si v mojich článkoch nájdete presne to, čo budete práve potrebovať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 14873x
Priemerná čítanosť článkov: 1352x

Autor blogu

Archív